Verzekeraars leven provisieverbod goed na

DIDAM – Verzekeraars en adviseurs leven het provisieverbod goed na. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toezicht houdt op de verzekeraars.

Het Verbond van Verzekeraars vindt dit ‘een mooi compliment’ voor de verzekeringssector en dus voor alle aanbieders en adviseurs die in de sector actief zijn. Het Verbond is voorstander van het op 1 januari 2013 ingevoerde provisieverbod bij complexe producten, waarbij het belang van de klant voorop staat.

“Het provisieverbod is een rechtstreeks gevolg van de woekerpolisaffaire”, zegt Bas Loeters. “Maar er werd ook veel teveel verdiend Arbeidsongeschiktheid Verzekeringen. Ik ben een groot voorstander van het provisieverbod. Advies op basis van een fee of uurtarief is namelijk veel transparanter. Door de kosten van je dienstverlening en producten van elkaar te scheiden, maak je het voor de klant veel inzichtelijker wat je doet als financieel dienstverlener.”

De AFM geeft wel aan dat het onderzoek nog geen evaluatie van het provisieverbod is. Die staat voor 2017 op het programma. Het Verbond is verheugd dat de AFM in dit rapport stelt dat er geen ongewenste afspraken en geldstromen tussen aanbieders en adviseurs zijn. ‘Dat laat zien dat de transitie van verkoop gedreven naar klantgerichte advisering de goede kant op gaat. Het provisieverbod voor complexe en impactvolle producten is een grote stelselwijziging. De verzekeringsbedrijfstak laat zien dat ze daar op een goede wijze invulling aan geeft. Dit biedt perspectief richting de toekomst en past geheel in de visie op distributie van het Verbond.’

Bron: Verbond van Verzekeraars

Advies over cyberrisico’s

Blog

Advies over cyberrisico’s

DIDAM – Verzekeraars en adviseurs kunnen niet meer om advies over cyberrisico’s heen. Het aantal cyberincidenten dat het bedrijfsleven en overheden treft, neemt namelijk jaar op jaar toe. Bovendien wordt het door nieuwe wet- en regelgeving straks verplicht om datalekken te melden. Steeds meer adviseurs…

Lees meer